środa, 3 grudnia 2014

KLUSKI ŚLĄSKIE

Często zdarza się, że po obiedzie zostają nam ziemniaki. Aby się nie zmarnowały, często robię z nich jedno z bardziej znanych polskich dań, czyli kluski śląskie. Jest to bardzo prosta w przygotowaniu potrawa, a jak smakuje to ocenicie sami SKŁADNIKI:

  • ziemniaki
  • mąka
  • jajko
  • sól
  • RZYGOTOWANIE: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę (lub ugniatamy je tłuczkiem), tak aby nie było grudek.
    Ziemniaki wykładamy w jakimś pojemniku (miska, garnek itp.) i dzielimy je na 4 części rysując sobie na nich krzyżyk. 1/4 ziemniaków wyjmujemy w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną (tą część ziemniaków, którą wyjęliśmy dokładamy do pozostałych części. Wszystko razem ugniatamy (można dodać jajko ale nie jest to konieczne). Z tak przygotowanej masy formujemy kuleczki i robimy w nich wgłębienia. W ten sposób przygotowaliśmy kluski śląskie. Kluski wrzucamy na osolony wrzątek (można dodać łyżeczkę oleju) i gotujemy aż do wypłynięcia na wierzch (ok. 3-5 minut). Kluski śląskie podawać możemy na różne sposoby. Smacznego

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz