środa, 3 grudnia 2014

KROKIETY Z SZYNKĄ, PIECZARKAMI I SEREM

Przepis na krokiety jest mojej mamy, wychodzą jej bardzo pyszne. Ja nie mam jeszcze wprawy z zawijaniem ich :p Zawsze jemy je z czerwonym barszczem.

Składniki:
Na ciasto:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 2 szklanka wody
  • 2 jajka
  • sól
Na farsz:
  • 300 g szynki z indyka
  • 500 g pieczarek
  • por
  • sól i pieprz
  • 300 g sera żółtego
Przygotowanie
Mleko, mąkę, wodę, jajka i szczyptę soli ubijamy i zostawiamy na ok 20 minut. Można dodać łyżkę oleju, aby ciasto nie lepiło się do patelni. Smażymy cienkie naleśniki.
Pieczarki i por kroimy i podsmażamy na patelni, dodając sól i pieprz. Ser ścieramy na grubej tarce. Szynkę kroimy na paseczki. Na naleśniki nakładamy po trochę wszystkich składników i zawijamy. Tak przygotowane naleśniki maczamy w rozmąconym jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz