środa, 3 grudnia 2014

ZAPIEKANKA Z RYBĄ

Ostatnio wzięła mnie chętka, aby zrobić rybę na obiad. Znalazłam w zamrażalniku mały filet z dorsza, ale nie wiedziałam za bardzo co z nim zrobić. Z pewnością był on za mały, aby nakarmić mnie i mojego żarłocznego męża. Poszukałam więc ciekawego przepisu na zapiekankę z ryby. Obiad wyszedł pyszny i oboje najedliśmy się na maxa

SKŁADNIKI:

  • torebka ryżu,
  • filet z obojętnie jakiej ryby,
  • mały brokuł,
  • 2 pomidory,
  • 200ml.bulionu warzywnego,
  • 150ml.mleka,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz

  • PRZYGOTOWANIE: 
     Ryż gotujemy na sypko. W międzyczasie brokuł dzielimy na różyczki, łodyżki kroimy w kostkę i gotujemy w posolonej wodzie. Filety skrapiamy sokiem z cytryny, kroimy na mniejsze kawałki,oprószamy solą i pieprzem i podsmażamy na patelni. Pomidory pokroimy w kostkę. Aby zrobić sos, masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę i zasmażamy. Stale mieszając, powoli wlewamy bulion i mleko, nie przerywając mieszania, aż powstanie gładki sos. Przyprawiamy go solą, cukrem, musztardą i pieprzem. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy kolejno: ryż, ryby, brokuły, pomidory i zalewamy wszystko sosem. Zapiekamy ok.20min. w temp 200C. Smacznego!

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz